SOCIETY FOR MILITARY PSYCHOLOGY 
  • Acasă
  • Conferințe
  • Conferința națională militară de științe comportamentale cu participare internațională 2019

Conferința națională militară de științe comportamentale cu participare internațională 2019

 

State of the Art

 

dafinoiuUtilizarea hipnozei în managementul durerii

Prof. univ. dr. Ion Dafinoiu (Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași)

Ion Dafinoiu este profesor universitar emerit în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași), unde predă Psihoterapie și consiliere și Psihodiagnostic clinic.

Profesorul Dafinoiu deține titlul de doctor în psihologie încă din anul 1996, cu teza ,,Rolul expectanțelor în evoluția comportamentului sugerat”. Principalele domenii de interes științific sunt: psihoterapia, hipnoza clinică, sugestibilitatea hipotică și non-hipnotică.

Este autorul a numeroase cărți și articole științifice în prestigioase jurnale națioanle și internaționale. Este membru fondator și președinte al Asociaţiei Române de Hipnoză Clinică, Relaxare şi Terapie Ericksoniană.

 

Durerea este o construcție personală, ea ne însoțește pe fiecare dintre noi de la naștere până la sfârșitul vieții. Deși perspectiva medicinii occidentale asupra durerii este una preponderent somatică, biologică, majoritatea cercetărilor știintifice din ultima vreme subliniază rolul factorilor psihologici: ,,Durerea este totdeauna subiectivă. Este indiscutabil o senzație care apare într-o parte sau mai multe părți ale corpului, dar ea este totdeauna neplăcută și de aceea este și o experiență emoțională” (Merskey et al., 1994, p. 209–14).  Durerea este deseori trăită în absența unei patologii sau vătămări din motive psihologice sau emoționale, de aceea ,,durerea este ceea ce spune pacientul că este” (McCaffrey and Beebe, 1989). Teoria porții de control lansată de Melzack & Wall și dezvoltările ei ulterioare propun un tablou coerent al felului în care factorii biologici și psihosociali sunt implicați în apariția și terapia durerii.

 După o scurtă trecere în revistă a mecanismelor neuropsihologice ale durerii, autorul prezintă o serie de recomandări pentru utilizarea hipnozei și imageriei mentale în managementul durerii precum și tehnicile hipnoterapeutice cele mai utilizate în acest domeniu. Informațiile teoretice sunt ilustrate prin prezentarea unor cazuri clinice și demonstrații practice.

 

prof mircea miclea 225x300Utilizarea platformelor online în psihoterapie

Prof. univ. dr. Mircea Miclea (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca)

Mircea Miclea este profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și coordonator de doctorat la școala doctorală de Științe Cognitive Aplicate. Prof. Miclea este psiholog principal cu experiență vastă de practician și formator în psihoterapie, fiind titular în cadrul UBB la mai multe discipline de specialitate și formator pentru alte cursuri acreditate de Colegiul Psihologilor din România.

Mircea Miclea este directorul unui centru privat de cercetare-dezvoltare în domeniul psihologiei, Cognitrom, unde a coordonat dezvoltarea mai multor platforme inovatoare de evaluare și intervenție psihologică computerizată pentru copii, adolescenți și adulți utilizate la nivel național, în instituții publice și private. Prof. Miclea este autor și coautor la numeroase lucrări științifice publicate în jurnale naționale și internaționale și membru fondator al jurnalului științific “Cognition, Brain, Behavior: An Interdisciplinary Journal”.

De curând, prof. univ. dr. Mircea Miclea este și laureatul Premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală 2017, o recunoaștere pentru „contribuția la dezvoltarea și promovarea intensivă a cercetării în domeniul Psihologiei, susținând avansarea cunoașterii precum și formarea tinerilor cercetători și specialiști“.

Tehnologiile digitale oferă șansa resetării psihoterapiei, astfel încât ea să corespundă cerințelor generației digitale și condițiilor de viață din secolul 21. Ele nu oferă doar o nouă formă de livrare a terapiei, ci o schimbare de paradigmă. Prezentarea arată care sunt schimbarile  de paradigma și care este stadiul actual al cercetărilor implementaționale și de eficacitate referitoare la terapia prin platforme online. Se arată care este potențialul acestor platforme pentru recuperarea psihologică a militarilor din teatrele de operații. Se ilustrează prin soluțiile dezvoltate deja, Depreter și Paxonline.

 

Eugen Avram 1

Revizuirea modelului de evaluare a sănătății ocupaționale-evaluarea riscului și vulnerabilităților psihologice

Prof. univ. dr. Eugen Avram (Universitatea din București)

Eugen Avram este prof. univ. dr. (din anul 2014), Director Departament Psihologie (din anul 2012), conducător de doctorat (din anul 2017) la Universitatea din București. Este fondator și coordonator (din anul 2014) al programului de master ,,Psihologia sănătății – cercetare clinică și optimizare comportamentală”.

Predă cursuri din aria psihologiei sănătății, managementului organizațional și psihologia personalității. Contribuțiile editoriale se înscriu în domeniile: psihologia sănătății, psihologie organizațională, personalitate. Cercetările efectuate vizează percepția riscului, comportamentul de siguranță. Lucările realizate sunt citate în studiile de profil (H-index = 5). Contribuțiile editoriale includ: 5 studii în reviste indexate Web of Science, 31 cărţi (4 unic autor, 1 autor principal, 1 autor secund, 2 autor III), 23 cărți coordonator, 65 capitole în volume colective. De asemenea, a participat în 6 proiecte de cercetare și 6 proiecte de dezvoltare.

Prezentarea valorifică contribuțiile domeniului sănătății și siguranței ocupaționale în contextul cunoașterii psihologice a personalui militar. 

Modelul de evaluare psihologică în selecția personalului militar include un spectru mai larg de constructe, precum: competențe, simptome, factori psihologici care influențeaza starea de sănătate. Modelul de evaluare psihologică periodică a personalului militar poate include mai pregnant contribuțiile psihologiei sănătății ocupaționale, legislației în domeniul sănătății si securității în muncă. Domeniile de referință principale pe care dorim a le prezice sunt: comportamentul performanțial vs. slaba capacitate de răspuns la cerințele muncii, comportamentul de siguranță în muncă vs comportamentul riscant în muncă, cooperarea vs. necooperarea în relațiile profesionale, disciplină vs. indisciplină, starea de bine vs forme de disconfort semnificativ în contextul profesional. 

Două arii de evaluare vor fi puse în discuție: (1) Evaluarea factorilor de risc comportamental - impactul potențial al individului asupra organizației; (2) Evaluarea vulnerabilității - impactul factorilor de mediu profesional asupra salariatului. În final, se arată importanța includerii în modelul de evaluare a demersului de transfer a datelor de la profilul psihologic către contextul muncii - cerințe și situații de muncă.

 

Nadia GorduzaUtilizarea metodelor de psihoterapie prin expunere în mediul virtual

Medic, psihoterapeut & coach Nadia Gorduza

Nadia Gorduza, Medic Psihoterapeut & Coach, EMBA, www.idtherapy.ro. A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” din Bucureşti în 2000 şi EMBA ASEBUSS în 2007. Este certificată la nivel internaţional ca trainer şi psihoterapeut în Terapie de Expunere Virtuală, Terapie de Cuplu prin Metoda Gottman şi Psihoterapie Scurtă Strategică.

Reprezintă în România Virtually Better Inc, Atlanta USA, primul institut de cercetare şi dezvoltare programe de "Virtual Exposure Therapy" pentru terapia Fobiilor Specifice, Adictilor, PTSD, Mindfulness şi Relaxare și The Gottman Institute Seattle SUA, renumit la nivel mondial pentru terapia de cuplu şi parenting. A absolvit High Clinical Master în Psihoterapie Strategică la Institutul de Psihoterapie Scurtă Strategică din Arezzo, Italia. A fondat Id Therapy Bespoke Treatment Center (www.idtherapy.ro), primul centru de soluţii psihoterapeutice personalizate, consultanţă psihologică şi corporate din România creat pe conceptul inovativ de "bespoke medicine".